Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Стоянов остава на свобода

Снимка: Архив

Софийският градски съд отхвърли искането на Прокуратурата да върне в ареста 27-годишния Радослав Стоянов. Той е обвинен за опожаряването на един автомобил в квартал "Захарна фабрика". Магистратите потвърдиха паричната гаранция на Стоянов в размер на 1700 лева - на колкото възлиза и щетата от запалената кола.

Прокуратурата се позова на обществения интерес, който, заради зачестилите палежи напоследък, предполагал да бъде демонстрирана нетърпимост към подобни деяния. Държавното обвинение окачестви Стоянов като "деец с висока степен на обществена опасност и нестабилно поведение, който може да извърши и друго престъпление". Според адвоката на мъжа обаче в Наказателно-процесуалния кодекс няма понятие като "обществен интерес", така че няма как въз основа на него някой да бъде задържан.

Съдът записа в мотивите си, че не може да се задържа човек, за да се успокои общественото мнение. Преди дни със същия оргумент съдът пусна Светослав Николов и Юлиян Ковачки.  

Самият Радослав Стоянов заяви, че съжалява за постъпката си, нарече я "инцидентна" и обеща никога повече да не пали автомобили. Той излезе от съдебната зала със скрито лице и запази пълно мълчание, както и адвокатът му.

В съдебната зала стана ясно, че разследването по случая е пред приключване, и че след направените самопризнания Радослав Стоянов се готви да сключи споразумение с прокуратурата.

Така вече окончателно и тримата обвинени за запалени автомобили в столицата са на свобода.

Радослав Стоянов бе задърган след като прибирайки се пиян към дома си, 27-годишният по неясни причини поля с бензин и запали "Опел Зафира". Огънят успява да засегне леко и съседния автомобил. Свидетел отт блока, пред който се случва това, е дал описание и посочил маршрута на подпалвача на полицаите. Радослав Стоянов с помощта на полицейско куче. Той направи пълни самопризнания. Тъй като няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, защото има постоянен адрес, не е осъждан, има съпруга, малко дете и постоянна работа и най-вече – е изразил желание да заплати щетите от опожарения автомобил, Софийският районен съд го пусна на свобода. 

Още по темата:

Три автомобила горяха тази нощ в Бургас 

Информация на Силвия Великова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна