Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стачка в "Мини Марица-изток" най-вероятно ще има

Снимка: Венелина Попова - кореспондент на БНР в Стара Загора

Изгледите в "Мини Марица-изток" да няма стачки са малки, стана ясно от позициите на ръководството на дружеството и на синдикатите, които дадоха последователно пресконференции в Раднево. Споразумението от 12 юли миналата година, което стана ябълката на раздора, е подготвено от Българския енергиен холдинг, а Делян Добрев е негов гарант. Мениджърският екип е внесъл жалба в Арбитража спорът да се внесе в Националния институт за помирение и арбитраж, но синдикатите смятат, че това е безсмислено, тъй като трябва да има съгласието и на двете страни.

Синдикатите отрекоха, че стачката цели дестабилизация на правителството и заявиха, че няма да се откажат от исканията си, но са готови за нови преговори. В споразумението от юли миналата година е записано, че относителният дял на персоналните разходи спрямо приходите за 2011 година трябва остане същият като предходните години. Тази година той е 38,4 процента, работниците са получили досега с 4 процента по-ниски заплащания или с около 1000 лева по-малко на човек. Изпълнителният директор предлага два варианта на споразумение, които не устройват синдикатите, още повече, че той иска да наруши чл. 37 от КТ като отнеме правото им на становище при съкращения и промени в структурата.

От 7500-те работещи в "Мини Марица-изток" 12 процента са администрация и всички щатове са заети. В рудниците има свободни 450 работни места и на багерите се работи с по-малко хора. При евентуална стачка дневно дружеството ще губи около 1 милион и 600 хиляди лева, около 1 милион на ден ще трябва да плащат мините на ТЕЦ-вете, ако останат без въглища.

Стачката може да започне всеки момент, лидерите от националното ръководство на КНСБ са вече в Раднево, следобед се очаква и Делян Добрев.

Информацията е на кореспондента на БНР в Стара Загора Венелина Попова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени