Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Касови апарати във вендинг машините биха оскъпили продуктите, смятат търговци

Снимка: Архив

Собствениците на кафе-автомати дадоха пресконференция, мотивирани от слуха, че автоматите, които дават кафе и закуска, ще трябва да издават и касова бележка. Те предупредиха, че слагането на такива автомати би повишило цената на кафето поне с 50%, респективно и на другите продукти. Ще се стигне и до закриване на работни места, намаляване на приходите в бюджета, увеличаване на сивия сектор. Според тях с въвеждането на това изискване държавата няма да постигне очаквания резултат.

Според собствениците на вендинг машини изискването за водене на касова книга за всяко фискално устройство предполага всеки служител, обслужващ автомат за храна или напитки, да има квалификация на счетоводител.

Собствениците на автомати за храна и кафе заявиха, че ще протестират превантивно.

От НАП коментираха ситуацията така: Не биха могли 400 хиляди търговци в България да бъдат задължени да отчитат оборота си, а вендинг машините да останат без контрол. Истината е, че многозначителен финансов ресурс в този бизнес не се декларира. От другата седмица каним представители на браншовата организация, за да видим какви са техническите възможности да се монтират касови апарати. Основният въпрос е има ли необложен дял или печалба или не. Нашето убеждение е, че е необходимо да се отичат оборотите.


Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени