Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади архитекти с инициатива за възстановяване на резиденцията на Тодор Живков в Банкя

| Интервю
Арх. Михаил Сугарев и Владимир Райновски
Снимка: Ирина Недева

Екип от млади архитекти се заемат с инициативата за възстановяването на бившата резиденция на соцлидера Тодор Живков в Банкя.

Към момента имотът е изоставен, потънал в мръсотия и е в руини. 

"Важна точка в мисленето ни е да се даде възможност резиденцията да се ползва от повече хора. Да стане поле на различни хора с различни интереси. Минералната вода и чистият въздух са голям фактор като място за отдих. Искаме да запазим оригиналната концепция на сградата, като вкараме нови програми и да се привлекат хора от различни таргетови групи", споделиха в интервю пред БНР архитектите Михаил Сугарев и Михаил Владимир Райновски. 

Архитектурният колектив "Афтерпаст" е обявил конкурс за архитектурни идеи за реставрация на резиденцията. Имотът, обитаван от Тодор Живков, е собственост на областната администрация на София град и Министерство на културата.

"Имам дипломна работа с фокус върху Банкя и резиденцията, планирана като държавен правителствен балнеосанаториум и ползвана от държавния глава Тодор Живков. То е място за пребиваване, но е планирано с корпус за рехабилитация, басейн, кино - за номенклатурата през 70 години, от арх. Павел Николов", сподели арх. Сугарев.

"Арх. Павел Николов - внук ми е кум и съм кръстник на неговото дете, и ме привлече като експерт, като човек, който се занимава с проектиране, със строителство и опит в градските намеси. Така попаднах в тази инициатива", разказа арх. Райновски. 

В обявения конкурс за архитектурни идеи е имало по-малко от 20 кандидати. Осемте най-добри кандидати са разделени на два отбора от по 4. Те ще работят по темата "Как си представят бъдещето" на бившата резиденция на Тодор Живков в Банкя. 

"Това е дисонантна архитектура, дисонантно наследство - предизвикващи противоречиви чувства, което трябва да бъде осъзнато и да му се даде шанс за бъдеще, вместо да тъне в руини, това е нашата инициатива", обясни арх. Сугарев.

Дисонантно – сграда, която носи различно мнение, противоречиви чувства и не е обгрижвана заради тях. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

снимка: Ирина Недева

снимка: Ирина Недева

снимка: архив

По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна