Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон не препоръчва задължително премахване на имплантите на ПИП

Андрю Лансли
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Великобритания заключи, че не е необходимо рутинно премахване на силиконовите импланти на скандално известната френска компания "Поли имплант протез" (ПИП) за всички жени в страната. Здравното министерство обаче потвърди, че всеки, който е получил безплатни импланти по линия на държавно финансираната Национална здравна служба може да помоли да му бъдат отстранени и заменени безплатно с други.

Не препоръчваме премахването на тези импланти, защото трябва да разберем, че не беше намерен конкретен повод за притеснение за безопасността, нито токсични въздействия, в никакъв случай няма връзка с раково заболяване. Това, което е много важно, е да не преувеличаваме причините за притеснение, но ако жените са притеснени, тогава ще ги подкрепим, заяви британският здравен министър Андрю Лансли.

Германия и Франция вече препоръчаха всички жени с импланти на ПИП да ги отстранят.

Френската компания обяви още фалит през 2010 г., а разследване установи, че е произвеждала евтини импланти с по-нискокачествен силикон, което причинява по-лесното им разкъсване. По последни изчислени около 300 хиляди имланта са били продадени по целия свят, преди фирмата да банкрутира.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени