Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гуантанамо остава провал за администрацията на Обама, смятат експерти

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Изминаха 10 години от първото пристигане на задържани в затвора в американската военна база в Гуантанамо в Куба, припомня Евронюз. На 11 януари 2002 г. там пристигат първите 20 затворници. Общо 779 души са преминали през затвора във военноморската база, след като тя започна да задържа лица, заподозрени за връзки с Ал Кайда. Днес там има 171 затворници.

Според Хина Шамси, директор на Проекта за национална сигурност към Американския съюз за граждански свободи, годишнината не е повод за празнуване.

На десетата годишнина на Гуантанамо, не би могло да е по-ясно, че мястото е катастрофален провал законово, етично, морално и по отношение на националната сигурност. Това е място, което беше лаборатория за мъчения и представлява принципа на неопределено дълго военно задържане без обвинения или съдебен процес от Съединените щати. Това е провал на демократичните ни ценности и дойде времето, за да бъде затворено, смята Шамси.

Карън Грийнбърг, директор на Центъра за национална сигурност към факултета по право в Университета Фордам в Ню Йорк, заяви, че американското правителство е опитало погрешен подход към Гуантанамо.

Това, което администрацията на Обама се опита да направи, беше да разгледа всеки от задържаните и досиетата им, за да опита да реши дали да ги съди, дали да ги освободи или да ги прехвърли, или дали иска да отвори тази категория за неопределено задържане. И точно това е, което решиха да направят. Така че по същество щом веднъж сте отворили категорията на неопределеното задържане, никога не можете да се отървете от Гуантанамо, обясни Грийнбърг.

Само два дни след встъпването си в длъжност като американски президент през 2009 г. Барак Обама нареди затварянето на затвора в Гуантанамо, но американският Конгрес блокира трансфера на задържаните там на други страни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна