Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тимерманс: Трябва да се позволи на България да се присъедини към Шенген

Снимка: БГНЕС

Не съм съгласен с позицията на холандското правителство относно членството на България и Румъния в Шенген. Това каза в интервю за предаването „Събота 150” холандският политик Франс Тимерманс, който е кандидат за поста на комисар по правата на човека към Съвета на Европа.

Считам, че когато дадена страна или страни изпълнят изискванията, които са отправени към тях, оттам нататък е въпрос на честна игра да се изпълнят обещанията, които са дадени на тези страни – в случая да се позволи на България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство. Дали това ще стане през март – политическото положение в Холандия е доста сложно и понякога правителството остава заложника на крайно десни партии. Не мога да прогнозирам с точност дали през март холандското правителство ще промени своята позиция, но мога да обещая, че ще направя всичко по силите ми, за да може Холандия да реагира по строг, но справедлив начин.

По отношение на новата унгарска Конституция, Тимерманс коментира: Вярвам, че за да постигнем диалог, трябва да насърчим унгарските власти сами да спазват собствените си норми и стандарти. Това е най-добрият начин да се сближат позициите. Не просто да се правят декларации, а да се обсъждат онези проблемни детайли от законодателството, които не са в синхрон с европейските изисквания. Сигурен съм, че унгарското правителство ще реагира на зададените от ЕК въпроси, защото ще осъзнае, че не е редно техният основен закон да бъде в разрез с европейските норми и стандарти, към които те са заявили своята принадлежност.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна