Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антон Сираков: Вестник "Атака" не спря заради партийната субсидия

Снимка: БГНЕС

През миналата година 11 депутати напуснаха парламентарната група на "Атака" и отцепниците декларираха принадлежност към ГЕРБ. Междувременно вестник "Атака" спря да излиза и Волен Сидеров обяви, че това се налага, тъй като двойно е намаляла субсидията към партията заради напусналите депутати. Сидеров обвини ГЕРБ в налагане на цензура, защото "действията им водят до закриване на единствената трибуна на "Атака".

В интервю за "Хоризонт" бившият заместник-председател на партия "Атака" Антон Сираков отговори на въпроса как вестникът е излизал през 2005 година, когато партията не е получавала субсидия. Той припомни, че субсидията започва да се изплаща от началото на 2006-а година. Първият брой на "Атака" излезе на 17.10.2005 г. и беше представен като партийно издание, но се издаваше първоначално от частно дружество. Когато вестникът тръгна, собствеността беше разпределена - 90 процента на името на Капка Георгиева (тогава Стоянова) и 10 процента на името на Георги Ибришимов - нейният баща. Волен Сидеров отрича, че е ползвал парите на Валери Симеонов, но това е лъжа, обясни Сираков. Аз съм подписвал първия отчет на партия "Атака" за 2005 година до Сметната палата и знам, че там суми за издръжка на вестника официално не са посочени, защото вестникът не е партиен разход.

На въпрос защо в един момент подкрепата на "Атака" към ГЕРБ спира, Сираков обясни: Формално поводът е нежеланието на Борисов да подкрепи Сидеров като кандидат за президент на двете партии. Това беше повратният момент. Нищо в политиката на ГЕРБ не беше променено, освен желанието да излязат със свой кандидат за президент.

"Хоризонт" не получи коментар от лидера на "Атака" Волен Сидеров по казаното от Антон Сираков, коментар няма и от евродепутата Димитър Стоянов.

В звуковия файл можете да чуете интервюто с Антон Сираков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени