Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

11 от 15-те митрополити от Светия синод са били сътрудници на Държавна сигурност

Снимка: БГНЕС

11 от 15-те митрополити от Светия синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност, обяви Комисията по досиетата. Всички са работили като агенти за Шести отдел на Държавна сигурност, който е отговарял за "борба с политическата диверсия", показва справка в огласените от комисията списъци. Името на патриарх Максим не присъства в списъка на сътрудниците.

Старозагорският митрополит Галактион е работил като агент за Държавна сигурност под псевдонима Мишо, Неврокопският митрополит Натаил е бил агент Благоев, Русенският Неофит - Симеонов, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който наскоро нашумя с новия автомобил "Линкълн", е работил под агентураното име Ковачев и Владислав. Сред обявените агенти са още Врачанският митрополит Калиник, Великотърновският Григорий, Сливенският Йоаникий, Плевенският митрополит Игнатий и Видинският митрополит Дометиан. Митрополит Йосиф, който отговаря за българската църква в САЩ, Канада и Австралия, преди време сам обяви за миналото си в Държавна сигурност. Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон също е бил щатен служител на Държавна сигурност.

Проверката установи принадлежност към бившите служби и на двамата ръководители на мюсюлманското вероизповедание у нас, които в продължение на години водиха съдебни битки един срещу и си разменяха обвинения - Мустафа Алиш Хаджи и Недим Генджев.

При проверката в католическата църква у нас е установена принадлежност само на един човек - Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивска епархия от 31 юли 1988 година. Той е бил агент с псевдонима Петър.

Ловчанският митрополит Гавриил обяви в интервю за "Хоризонт", че не очаква оставки в Светия синод след оповестяването на агентите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна