Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководството на "Мини Марица-изток" оттегли исковата си молба срещу законността на стачката

Снимка: БГНЕС

Ефективната стачка в мините продължава и днес. 96% от работниците в нощната и първа смяна в рудниците стачкуват.

Междувременно ръководството на "Мини Марица-изток" е оттеглило от Окръжния съд в Стара Загора исковата си молба срещу законността на стачката. Според синдикатите, това не е протегната ръка за сближаване на позиции и изход от конфликта, а юридически гаф, който щял да стане публичен факт в съдебна зала.

Съдия Татяна Гьонева – говорител на Окръжния съд в Стара Загора, потвърди за БНР, че днес е постъпила молба от ръководството на дружеството за оттегляне на съдебния иск, който е заведен срещу двама миньори от рудниците, които са участвали в стачката. Искът веднъж беше оставен без движение заради пропуски и неточности в него.

Гьонева уточни още, че основанията на иска по същество се решават в крайния съдебен акт, затова тя не може да коментира самата искова молба.

Днес съдията-докладчик ще прекрати досъдебното производство.

Преговорите, от които зависи прекратяването или продължаването на стачката, днес продължиха точно един час, съобщи за БНР Валентин Вълчев – лидер на КНСБ в дружеството. През това време до същински разговор по седемте точки в дневния ред не се е стигнало. В 11 ч. изпълнителният директор инж. Евгени Стойков е поискал почивка. Преговорите ще продължат в 13 ч.

Вчера стачниците отказаха категорично да осигурят ж.п. транспорт за пернишките кафяви въглища до ТЕЦ "Марица изток 2" и настояват разговорите да продължат само върху колективния трудов спор и исканията в стачната декларация.

В отворено писмо до министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов председателят на Конфедерацията на труда "Подкрепа" доктор Константин Тренчев предупреждава за намерението на ръководството на "Мини Марица-изток" да извърши масови уволнения на синдикални членове - участници в стачката и настоява Инспекцията по труда да санкционира нарушителите на трудовото законодателство.

Информация на кореспондента на БНР в Стара Загора Венелина Попова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени