Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият законопроект за отнемане на незаконното имущество не решава проблемите

Снимка: Архив

Проблемът със законопроекта за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна или друга незаконна дейност, внесен от ГЕРБ, все още съществува, така както беше формулиран преди това. Основно целта, която си поставя един такъв законопроект - възстановяване на справедливостта от последните 20 години, е прекалено амбициозна цел, за да може да бъде постигната. Това заяви програмният директор на Центъра за либерални стратегии  Йонко Грозев в предаването "Преди всички".

Гражданската конфискация е разумен инструмент, който може да бъде използван, но в допълнение с други работещи инструменти, които са основните в борбата с корупцията – ефективно разследване от страна на полицията, повдигане на обвинения от прокуратурата. Тези елементи в България липсват. Ние нямаме добре работещи институции, нямаме добро разследване, прокуратурата има сериозни проблеми в работата си в тази сфера, няма достатъчно сигнали към прокуратурата от страна на другите държавни органи. Това са основните причини, за да имаме такива проблеми и с един такъв специален законопроект, който дава специални правомощия, не мисля, че можем да решим тези проблеми, каза той.

Трябва да се формулира по–ясно и по-категорично основният стандарт, който е залегнал в международните договори, по които и България е страна, който най-простичко казва, че държавата трябва да докаже връзката между престъпната дейност и имуществото, чиято конфискация се търси. В момента тази връзка е разкъсана и това създава най-основните притеснения. Тя е разкъсана с това, че прокуратурата повдига обвинение и какво се случва с него оттам нататък, няма значение по отношение на процеса по конфискация, а следващата стъпка на конфискацията е обвързана единствено с доказване на законните доходи на всяко лице и при това доказване единственото нещо, което ще има значение е данъчната декларация на лицето, обясни адвокатът.

Това, което е важно за конституирането на сегашната комисия по законопроекта, е изкисването за 2/3 мнозинство в парламента за избирането на членовете на тази комисия. Това гарантира един по-широк политически консенсус и една важна гаранция за това, че няма да има политически злоупотреби със закона, беше категоричен той.

Срокът, за който ще се извършва проверка на имуществото, не е ограничен от законопроекта, а разликата от 250 хиляди лева между доходи и имущество е само повод специалната комисия да започне разследване, поясни адвокат Грозев.

Вътрешната парламентарна комисия днес ще обсъжда два законопроекта за конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени