Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1,235 млн. лв загуби за едно денонощие от стачката в "Марица-изток"

Снимка: Венелина Попова

1,235 млн. лева за едно денонощие са загубите от износа на електроенергия от ефективната едноседмична стачка в Мини "Марица-изток" за ТЕЦ "Марица-изток 2", съобщиха от централата в отговор на въпрос на "Хоризонт".  Същевременно няма информация за пълния размер на щетите на дружеството от протестните действия на миньорите.

Поводът е изясняването на загубите от стачката и пряката им връзка с исканото увеличение на цената на електроенергията от 1 юли тази година.

На въпроса дали Осми блок на централата не бе изключен заради авария, предизвикана от горенето на пернишки въглища по време на стачката, от ТЕЦ „Марица-изток 2” отговорят, че мощността е била изключена заради планово-предупредителен ремонт по разрешена заявка от „Електроенергийния системен оператор”.

Ръководството заявява, че в споразумението за доставка на въглища от „Мини Марица-изток” има клаузи за неустойки, но те са неприложими при тази стачка заради наличието на форсмажорно събитие и затова въгледобивното дружество е освободено от отговорност по договора си.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени