Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Диков: Контролът върху строителството трябва да е изцяло в общините

Снимка: БГНЕС

С измененията в Закона за устройството на територията се засилва ролята на местната власт. Борбата с незаконното строителство трябва да се води на равнището, на което се издават строителните разрешения, тъй като това е най-ефективният контрол. Това коментира в предаването "Преди всички" главният архитект на София Петър Диков. Той е останал малко недоволен от това, че не се е стигнало до по-сериозни промени в тази сфера: Аз бих искал да видя контрола върху строителството изцяло в ръцете на общините, а контролът върху актовете на общините да бъде в ръцете на държавата и съответно, когато се издават незаконосъобразни актове, да има механизми, по които тези, които ги издават, да си носят отговорността.

Със сегашните изменения в ЗУТ и в Закона за регионално развитие се въвежда специализирана устройствена част. Всяко развитие започва от устройството. Развитието, което е заложено в Закона за регионалното развитие, има вече и своята устройствена част, която е основа за това развитие, коментира още главният архитект на София и добави: Подготвяното изменение на Закона за устройството на територията е юбилейно 50-то, което е една доста шампионска бройка за 11-те години, в които работи законът. В Закона за устройството и застрояването на Столична община се забраниха и промяната на предназначението на гаражи, и застрояването на вътрешно кварталните пространства, дадоха се и специални условия за опазване на зелените площи. Промените в Закона за устройството на територията трябва да реши въпросите и в други големи градове в страната, тъй като тези проблеми съществуват не само в София.

Диков подчерта, че вече съществуващите кафенета и магазини в гаражни помещения ще си останат, но оттук нататък при строителство ще важи забраната за промяна на предназначението на гаражите. Относно проблема с паркирането той изказа мнение: Един закон не е магическа пръчка, която решава проблем от десетки години. В София от 5 години и повече ние не даваме разрешение за строеж на сгради, които нямат осигурени в собствения си урегулиран поземлен имот паркоместа. Това не може да окаже влияние върху вече построеното, но все пак постепенно започваме да решаваме въпроса. Убеден съм, че в близките години този проблем ще бъде решен.

Според главния архитект София едва ли би се възползвала от промените в закона, които позволяват по-плътно застрояване.

Припомняме, че правителството одобри промени в закона, според които гаражите вече няма да могат да се превръщат в магазини, а също така няма да може да се променя и предназначението на зелените площи. Общините ще поемат част от функциите на строителния надзор.

Цялото интервю с Петър Диков и Сергей Марков – председател на квартален съвет "Дружба", може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени