Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари: Агенция "Медицински одит" не трябва да е към здравното министерство

Снимка: БГНЕС
Твърдо убеден съм, че след като е създадена тази Агенция "Медицински одит" и има известен опит, тя трябва да прерасне в национална агенция, така че да има възможността да контролира определени действия и на самото министерство. Това каза заместник-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Евгений Желев в предаването "Нещо повече".

Предложението Агенцията да е национална е много добро, защото няма да зависи от изпълнителната власт. Точно това очакваме да се случи- да се назначават служителите от парламента и да се отчита Агенцията пред парламента, каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Тази Агенция ще трябва да следи спазването на правата и работата на МЗ, обясни Райчинов.

Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви, че действително има тежък конфликт на интереси с Агенцията. Въпросът не е само на чие подчинение трябва да бъде тази Агенция, а изобщо дали трябва да има такава Агенция, защото тя, ако не може да изпълни задълженията си какъв е смисълът да се правят държавни разходи. НЗОК има всички правомощия да осъществява контрол от името на пациентите, каза д-р Кацаров.

Мненията на Евгени Желев, д-р Цветан Райчинов и д-р Стойчо Кацаров чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна