Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Дончева: Омразата към закона от ръководство на МВР е пословична

Снимка: Архив

Основният проблем на МВР започва от върха и той е много некомпетентно политическо ръководство, обаче надъхано, което е професионално безсилно, но като всички комплексари, избиващо комплекса с дресировка на състава и с манифестиране на самочувствие пред обществото. Много слабо професионално подготвени ръководители на ключови звена, които вършат непрекъснато гафове. А последните битки със семейството за пет кутии с цигари без бандерол са само един много частен случай, но такива случаи има десетки. Омразата към закона от сегашното ръководство на МВР е пословична и когато има дилетанти и неграмотници на ключови места, но те са много старателни, стигаме до известия виц на Айнщайн, който казал, че не обича глупав и работлив асистент. В това е основният проблем на сегашното ръководство. Това каза председателят на "Движение 21" Татяна Дончева в предаването "От петък до петък".

Минчо Спасов от НДСВ обясни, че реформа в МВР няма да има, докато министър е Цветан Цветанов: Цветанов още преди две години обяви, че няма да има никаква реформа в МВР, така че, докато той е министър, просто считам темата за приключила. По-важна е квалификацията на полицаите. Там има и честни и умни служители, но оставащото болшинство страда от липса на обучение. Допускам, че не е заради психиатрични причини, а поради незнание ръководителите на МВР се опитват да го превърнат в правораздавателен орган. Полицията не може и не бива да бие, дори лица, които са виновни. Тя може да бие лица, които оказват съпротива и заплашват здравето им с конкретни свои действия.

По повод на анкетните комисия за случая в Перник Дончева заяви, че истината за него няма да стане ясна никога: ГЕРБ, като новаци депутати, не знаят, че тези парламентарни комисии не се създават, за да се спечели гласуването, а се създават, за да бъде убедено обществото, че парламентът осъществява един реален парламентарен контрол. По начинът, по който се създава комисията за обществото, е ясно, че ще става въпрос за замазване и каквото и да е заключението, то просто ще бъде прието, без да убеждава никого в констатациите си.

От своя страна Минчо Спасов заяви: Има два конкретни случая. Единият е на полицейско насилие, а другият на полицейско безсилие. И в двата случая обществото и гражданите са потърпевшите, а когато полицията започва да се оправдава, да няма никаква самокритичност, остава като единствено парламентарният контрол.

Дончева коментира и мегаделото "Октопод", като заяви: Аз не съм била никога фен на Никола Филчев – главен прокурор. Но не може да се прави цирк или театър от едно такова дело. Ако поръчката по това дело е била да се доказва как Алексей Петров бил трансмисия между Георги Първанов и организираната престъпност и за тази цел ще се използва прокуратурата и това ще го поръчва министърът на вътрешните работи - много жалко за тази държава. Правосъдието трябва да бъде изцяло подчинено на факти и закони и ако има нещо, което да искат от Алексей Петров, трябва да кажат кои са рекетираните лица, как е извършено това, да се разпитат пострадалите и точка по въпроса, защото оставам с впечатление, че начинът, по който се разглежда процесът, е една чиста политическа поръчка. Няма такива съдебни процеси в правови държави.

Интервюто с Татяна Дончева и Минчо Спасов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени