Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър ще разработват проект за "складиране" на слънчевата енергия

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Как може да се "складира" слънчевата енергия, за да се използва този "запас", когато не грее слънце, през нощта или при облачно време? Отговор на този въпрос ще даде чрез най-новите технологии проект, който започват кипърски институт и девет негови международни партньори.

Изследователи от 7 страни се обединяват, за да намерят нови възможности за максимално използване и "съхранение" на слънчевата енергия. Започващият проект за оптимизация на нейното използване се осъществява по линия на Седмата рамкова програма на Европейския съюз и се финансира от Европейската комисия в размер на 8.6 милиона евро. Още 500 000 евро са осигурени от Института на Кипър, който е най-големият партньор в консорциума с участници от Кипър, Италия, Франция, Германия, Израел, Испания и Португалия.

Програмата ще продължи 3 години. Ще се приложат най-новите и обещаващи технологии, за да се разработи нова система от ефективни, надеждни и икономични решения за съхранение на топлинната енергия. Така ще стане възможно и по-продължителното използване на топлинния ефект от слънчевото греене дори и при облачно време. Ще се тества и въздействието на предложената технология върху разходите на слънчевите термални електроцентрали и топлинни инсталации за промишлени нужди.

Кипър е на първо място в света по инсталирани соларни панели на глава от населението и е сред водещите страни по използване на възобновяеми енергийни източници. Ускореното изграждане на соларни паркове бе включено и в новия пакет от мерки на правителството за насърчаване на икономическия растеж.
По публикацията работи: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна