Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 15 града в България излизат на протест срещу АСТА

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА) поставя една широка рамка, която допуска различни трактовки, които противоречат на българското и европейското законодателство, заявяват представители на гражданското движение. Ивайло Динев е един от организаторите на утрешния протест. По думите му основната причина за протестите е, че до международното споразумение се стигна без обществен дебат:

Без обществен дебат, без знанието на гражданите, като се има в предвид, че АСТА засяга всички граждани. Другите причини ние да протестираме срещу АСТА са вече аспектите. АСТА не задава конкретни отговори и причини. Борави с различни понятия и това предизвиква различни трактовки, което може да доведе до различни изпълнение в различните държави.

Според позицията на младежите организатори АСТА не дефинира легални методи, с които да се установи, че даден продукт, с който някой разполага, е с нарушени правила, обясни Кристиян Георгиев:

По този начин се обръща презумпцията за невиновност и всеки предполагаем нарушител ще трябва да доказва, че не е виновен. Споразумението дава и възможност за ограничаване на основни човешки права, като свободата на словото и достъпа до информация на обикновения потребител.

От споразумението ще има последствия и върху фармацевтиката, обясни още Ивайло Динев:

Проблемът е, че при разпространението на лекарства в други страни, те могат да бъдат спирани, тъй като ще бъдат смятани за фалшификати, заради патентованите медикаменти. Това е по-голямата пречка - ще се затрудни разпостранението.

Над 50 хиляди души са подкрепили гражданската инициатива в социалната мрежа "Фейсбук". Те призовават народните представители да си свършат работата и да не ратифицират споразумението.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна