Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Правителството на Станишев е знаело за АСТА

Снимка: БГНЕС

Правителството се отказа от участието на България в международното споразумение за борбата с фалшификациите АСТА. Това беше първа точка от заседанието на правителството. Решението за одобряване на АСТА беше прието от правителството през ноември миналата година. Споразумението беше подписано в края на януари в Япония от ЕС и 22 държави–членки. С мотива, че българското законодателство е стриктно и решава проблемите, засегнати в АСТА и заради обществените реакции срещу споразумението кабинетът реши да спре процедурата.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството на Сергей Станишев е водило преговорите за присъединяването към международния договор:

С риск да ги разсърдя, но все пак не мога да приема, че след всичките тези преговори дни наред трябва да приемем вината. Защото те са толкова нагли, затова състоянието на тази точка практически ние се оттегляме от тази позиция в момента. Затова вече мога да поема и цялата политическа отговорност на нашия кабинет.

Те социалистите затова са известни, с това са известни, значи те примерно заклеймяват религията и сега първи тичат да палят свещи. Те са водили всички тези преговори, излязоха, както отидоха само на протеста да го оглавят за това, което те са договаряли. И както на всичко останало, топката остава в нашето правителство. Сега ние ще понесем политическата отговорност пред Брюксел с вдигането на това решение днес, защото те се опитаха да се възползват от тревогите на хората за пореден път.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков предупреди, че днешното решение, с което България се оттегля от международния договор, ще трябва да бъде защитено в Брюксел.

Вероятно тази позиция ще бъде критикувана от международни и национални организации. Надявам се тогава опозицията да нямат претенции по тази тема.

Надявам се тогава със Станишев да отчетем, че успехът ни е общ, както той самият казва. Надявам се, когато ни атакуват от другата страна, той да застане до нас и да каже "Да, това е наш общ успех", коментира Борисов и допълни, че евродепутатите на ГЕРБ ще гласуват против АСТА в ЕП.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна