Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасните язовири в Силистренско се източват до половината

Снимка: БГНЕС

Вече втора седмица достъпът до замръзналия Дунав и вътрешните водоеми в Силистренска област е забранен. По разпореждане на областния управител Николай Димов общинските кметове трябва да ограничат достъпа на граждани до замръзналите водни обекти заради опасност от инциденти. Същевременно вървят проверки за техническото състояние на язовирите и крайречните диги заради предстоящото топене на снега и ледовете. В репортаж за предаването "Хоризонт до обед" кореспондентът на БНР Маргарита Иванова потърси отговор на въпроса дали има опасност от наводнения в Силистренска област.

Допреди две седмици в областта не е съществувал актуален регистър на язовирите и водните обекти, съобщи областният управител Николай Димов. Регистърът е изготвен след бедствието в село Бисер. След направения анализ броят на потенциално опасните язовири се е увеличил от седем на десет, добави Димов.

От миналата седмица експерти извършват проверки на язовирите в региона. Основно правим предписания за източване на опасните язовири до 50 процента, за да имат възможност да поемат топенето на снега, каза експертът Ивайло Димитров.

Чуйте целия репортаж на Маргарита Иванова в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна