Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на лекарствата

Снимка: Архив

Има ли начин ценитие на лекарствата да станат по-ниски? На този въпрос отговори в предаването "Преди всички" доц. Илко Гетов - преподавател във Фармацевтичния факултет на Медицинския университет, участвал в работната група по цени и реимбурсиране към Министерството на здравеопазването за  изработване на нова концепция за националната лекарствена политика.

Това, което министърът казва е вярно, но той го казва твърде късно, защото ние преди 6 месеца, тази въпросна група, за която става въпрос, едно от нещата, които записахме, сред приоритетите, за които е постигнат консенсус, е въвеждането на диференцирана ставка на ДДС. България се нареджда сред 5-те държави с най-висок данък добавена стойност върху лекарствата по лекарско предписание. По експертни становища средното ДДС на лекарства по лекарско предписание в ЕС е 8,6 процента. Ако ние въведем подобно ДДС, аз предполагам, че ефектът ще бъде намаляване на цената между 8 и 10 процента за краен потребител. Пазарът на лекарства в България е около 2 милиарда, ДДС - 20 процента, това прави 400 милиона. Точно толкова, без ДДС, отделя Здравно осигурителната каса за лекарствено лечение на своите здравно осигурени лица.

Пенка Георгиева - представител на Българската асоциация за закрила на пациентите каза в същото предаване, че когато на семинар в Букурещ е повдигнала въпроса, че в България ДДС за хазарта е 7 процента, а за лекарствата - 20 процента- всички са били много изненадани. Сега може би отиват нещата към намаляване на ДДС за лекарствата - това е една добра стъпка. Снощи се сформира работна група към Министерството на здравеопазването с представители на пациентски организации за анализ на цените на лекарствата. Тази работна група ще заработи още от днес.

Интервютата на  Борислава Борисова с доц. Илко Гетов и с Пенка Георгиева можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна