Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ципов: МВР да филмира операциите, при които участват специални сили

Снимка: БГНЕС

Записите от камерите, които са заснели акцията на МВР срещу семейство Начкови в Илиянци, трябва да дадат отговор на въпроса дали в случая има полицейско насилие. Това стана ясно след днешното заседание на анкетната комисия за полицейското насилие в парламента.

МВР да филмира операциите, при които участват специални сили. Тази идея лансира председателят на анкетната комисия Красимир Ципов. Това обаче ще стане само ако МВР намери необходимите средства за купуването на камерите, които да следят действията на полицията. За момента е ясно, че вече със сигурност ще бъдат заснемани акциите на отряда за задържане в СДВР, познат като "Кобра". Това стана ясно още вчера, след като заместник-директорът на Столичната полиция комисар Ивайло Спиридонов лансира тази идея. Депутатите от комисията смятат това да бъде само началото на въвеждането на подобни технически средства за наблюдение:

Може би има нужда, ако се употребява групата за специализирани полицейски операции, да се въведат лични и индивидуални камери, за да не се стига до други такива случаи. Определено би трябвало да има някакъв контрол върху хората, които подготвят такива операции.

И днес продължи работата на депутатите по казуса, свързан с операцията на МВР в Илиянци и ареста на семейство Начкови. Бившият вече началник на Второ районно полицейско управление в София Красимир Кръстев обясни, че решението специалните части да задържат семейството е било взето в последния момент заради факта, че баретите са били най-близо до автомобила, управляван от Петър Начков. За пореден път категорично отрече твърдението, че срещу Начкови е използвано насилие.

Най-вероятно записите от камерите, заснели акцията срещу Начкови, ще бъдат гледани от депутатите следващата седмица, след което Комисията отново ще се върне към другия случай, върху който работи - Мирослава Николова от Перник. За следващата седмица са поканени близките на отвлеченото и убито момиче.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Николай Христов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени