Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уволнената Виолета Николова – за бонусите в Агенцията по вписване

Снимка: БГНЕС
Месечно в Агенцията по вписванията се раздават 166 хил. лв. В последните два месеца на годината се раздават 199 хил. лв. Това са бонуси за всички 600 служители. Това каза на пресконференция Виолета Николова, която беше уволнена от поста директор на агенцията заради получените от нея бонуси.

До юни бонусите са давани с подпис на министъра, а от юни до декември те са раздавани само с подписа на Виолета Николова. Според нея нормативната уредба й е разрешавала сама да си подписва бонусите. Тя твърди, че не е трябвало да съгласува това с правосъдния министър. За своя личен бонус Николова конкретизира: 25 хил. лв. са подписани от министъра на правосъдието. Останалата сума – от 48 хил. лв., е подписана от мен.

Николова определи раздаването на бонуси като антикорупционна мярка, защото по думите й това е една много важна администрация, която носи много приходи на държавата.

Явно за обществото е неприемливо да се изплаща допълнително материално стимулиране. От друга страна, трябва да има стимули за коректните и съвестни служители. Очевидно е назряла необходимостта да се изработят прозрачни и ясни правила за допълнително материално стимулиране, за които обществото предварително да е информирано и да ги приема. Тук е ролята на законодателя, а именно Народното събрание да приеме закони с ясни правила, които са обществено приемливи, за да не се получава така, че спазвайки закона и правилата, да се окаже, че това е морално укоримо и обществено неприемливо. Когато аз съм подписвала заповеди за допълнително материално стимулиране, съм изхождала от позицията, че Агенцията по вписванията по време на моето управление е внасяла 70 милиона лева в бюджета, подчерта Николова и добави, че наред с НАП и Агенция "Митници" е в първата тройка на приходните администрации.

Виолета Николова посочи, че досега нито един директор не е провел поръчка за софтуер за вписване на търговски европейски дружества. Това стои като проблем от 2007 г. досега. Тя била първата, която е направила това.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна