Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваня Нушева: Политическите партии трябва да се вслушат в гласа на експертите

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Политическите партии трябва да се вслушат в гласа на експертите и неправителствените организации. Това каза програмният директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Ваня Нушева в предаването "Преди всички".

Това е нашият опит да представим резултатите от две изследвания, които имат връзка помежду си. Едното е докладът от наблюдението на Асоциацията на отминалите местни и президентски избори, а другото е международно сравнително изследване на тема "Национална система за прозрачност". Целта на докладите е да установим тенденции в организационни нарушения по време на избори, купуване на гласове, незаконна рекламна агитация и контролиран вот. Това са основните типове, които бяха обект на нашето внимание. Нашето послание е, че промените в законодателството и в практиката по отношение на такъв важен проблем като организацията на изборния процес е важно да бъде осъществявани в рамките на широка дискусия, в която да бъдат отчетени различните гледни точки, защото опитът да бъдат отчетени по един адекватен начин експертните предложения за подобряване на изборния процес могат да доведат сам до плюсове за всички участници, обясни тя.

Изключително устойчива тенденция отчитаме по отношение на организационните нарушения на изборния процес. Според изследването за национална прозрачност на изборите през 2011 година е налице сериозна разлика между законодателството и практиката. При нас е налице едно добро законодателство, но дефиците са в приложението му, заяви Нушева.

Очевидно е необходимо формулирането на ясна визия и приоритети за това какво се очаква от публичните институции и какъв резултат следва да представят, много ясно разписване на правила, коментира Нушева по отношение на бонусите в държавната администрация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени