Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарените от д-р Нешева пари вече са в сметката на сдружение "Деца и юноши"

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Дарението на д-р Нели Нешева за децата, останали на улицата, е доброволно, въпреки обществения натиск. Това каза в предаването "Преди всички" Мариана Писарска - изпълнителен директор на неправителствената организация сдружение "Деца и юноши", на която д-р Нешева дари своя бонус. Тя посочи, че парите са пристигнали по сметката на сдружението миналата седмица.

Нямаме намерение веднага да ги похарчим, защото за нас това са доста пари. Може би в рамките на година ще стигнат. Имаме индивидуален подход към всяко дете, което има нужда. Не е толкова лесно да се каже, че ще се купят с един колко си лева дрехи, лекарства и обувки, това се прави според нуждите на всяко едно дете, посочи Писарска.

Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация "Помощ за благотворителността в България", коментира от своя страна: Притеснително е, ако се възприеме, че точно тези хора могат да правят дарения само под някакъв страх или натиск. Много е сложен въпросът доколко доброволно е дарението, направено в тази ситуацията. За мен е ясно, че отказването от бонусите не е доброволно. Стъпката назад може да бъде в много посоки. Една от тях, която ме притеснява, е да се гледа на политиците винаги оттук нататък с подозрение, когато те стават дарители, а те са хора като всички нас. Вероятно всички фондации ще се радват хора на държавна заплата повече да стават дарители.

Двете интервюта чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна