Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тошио Сугиура: Засегнатите райони от инцидента с "Фукушима" са възстановени напълно

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инфраструктурата и икономиката в засегнатите райони от случилото се в "Фукушима" са възстановени стабилно. Възстановени са и каналите за доставки и произвидство, а промишленото производство е възстановено до нивата от преди бедствието. В определени зони с ограничен достъп производствената дейност не се осъществява, но с изключение на тях във всички останали области животът е въстановен до нивото от преди случилото се. Това каза заместник-ръководителят на японското посолството у нас Тошио Сугиура в предаването "Събота 150".

Няма засегнати човешки животи засегнати от радиацията в резултата на атомната авария, тъй като непосредствено след инцидента бяха предприети мерки за евакуирането на населението в региона и беше забранено влизането в района на инцидента. Предстои да се преодолеят някои последствия, но оказване на някакъв ефект върху здравето на хората няма. Трябва да се проучи какво точно трябва да се предприеме за обеззаразяване на почвата и сградите от радиацията, за да може хората да се върнат обратно в тези региони, обясни Сугиура.

Финансиране от 18 млн. йени беше отпуснато за възстановяване на живота след инцидента. Причината за ядрения инцидент са плод на интензивни изследвания. Правят се измервания, за да се осигури бъдещата безопасна употреба на ядрената енергия и да се възстанови доверието в нея. В Япония има 45 реактора. Извеждането от експлоатация на тези реактори зависи от възстановяването на общественото доверие на местно равнище, обясни той и обясни, че до лятото ще бъде готов правителственият дългосрочен енергиен план, който ще очертае начина за осигуряването на доставки на енергия.

Сугиура сподели и какво си спомня от деня на инцидента в атомната центрла "Фукушима" - 11 март. Дълбоко ме развълнува това, че българите веднага украсиха дърветата пред посолството с топли послания за състрадание към японския народ, каза заместник-ръководителят на японското посолството у нас.

16 хиляди свещи бяха запалени днес в Осака - знаци в памет на жертвите, които загинаха след земетресението и цунамито, опустошили Североизточна Япония преди година. Трус от 9-та степен причини огромни разрушения и предизвика вълна цунами. Стихията унищожи цели градове и повреди АЕЦ "Фукушима-1", която замърси огромен район с радиоактивни вещества.



Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени