Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Желязков: Министри не са получавали бонуси от МС

Снимка: БГНЕС

Нещата придобиват доста циничен вид. Личи си, че започва предизборната подготовка за изборите догодина. Това каза в интервю за предаването "12+3" главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков относно темата с бонусите. Той бе категоричен, че министри не са получавали бонуси от МС.

Относно публикуваната от електронното издание "Медиапул" справка, получена от МС по Закона за достъп до обществената информация, според която почти всички служители в МС са получили допълнителни възнаграждения през 2011 г., възлизащи приблизително на половин милион лева, Желязков коментира:

Тези средства са предоставени основно на работещите на длъжност специалисти, но по трудово правоотношение, които са голяма част от администрацията, но това са хора на по-ниски позиции. Няма лице на ръководна позиция – началници, директори на дирекции, началник на кабинет, главен секретар и т.н., които да са получили подобни средства. Голяма част от работещите на по-ниски позиции имат два варианта да получат над основното възнаграждение средства, когато полагат извънреден труд – или при хорариум, при точно изчисление на труда, което би ангажирало по-значителен ресурс, или по конкретен повод по доклад на съответния ръководител на структурата. Получените средства не са половин милион, а на това основание са 10 000 лв. за 460 души, работещи в администрацията. Останалите пари до този т.нар. "половин милион", са средства, получавани от екипите за управление на проекти по Оперативна програма "Техническа помощ", работещи по европейски средства. Това не са пари от бюджета на МС, не са пари на държавата – това са европейски пари и по условията на проекта следва да бъдат ангажирани по реализирането на проекта.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна