Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венелин Стойчев: Персоналните смени няма да доведат до смени на политики

Снимка: БГНЕС
Безнес форумът в Катар изобщо не ми се струва логичното обяснение за оставката на Трайчо Трайков, каза в предаването „Преди всички” политологът Венелин Стойчев. Той добави: Вместо да изясни малко ситуацията, изказването на премиера по скоро извади повече неизвестни. Очаквахме да чуем някакви обосновани мотиви, но чухме твърде противоречиви изказвания. От една страна е много успешен форумът в Катар, от друга страна този форум е повод за оставка. Ако става въпрос за проблеми, свързани с някаква дългосрочна политика, то тогава не може ситуативно явление като плажа в Катар да е причината.

От изказванията на министри до този момент, Стойчев е останал с впечатлението, че няма общо мнение за това какви са причините и какво ще се случи оттук нататък: За пореден път става ясно, че правителството няма единна политика, няма синхронизация. Те са разделени, всеки копае в собствената си област. Това, което е причина за политическа санкция, са медийните прояви, а не това, което се върши като политика. Оттук следват две неща. Първо – че ще има много силен корупционен натиск върху правителството, върху отделните министри, защото в такава непредвидима среда всеки на по-висока или по-ниска позиция не знае кога ще бъде сменен, а ще се опитва максимално бързо да капитализира властовите си ресурси. Второ – политическо поведение на министър-председателя, който се опитва да покаже, че няма нужда опозиция, защото прави свръх стъпки, свръх реакция на определен проблем. Това отново ще доведе до разсейване на фокуса върху политиката за сметка на една блестяща предизборна кампания.

Политологът изказа мнение, че персоналните смени не водят до смени на политики. Относно казаното от премиера, че Делян Добрев ще смени Трайков на поста, Стойчев коментира: Отново не е ясно защо е той. Ако е проблемът с екипа и това, което се е правило като политика – тогава няма как един заместник-министър да промени радикално ситуацията. Опасенията ми са, че ще се засилят спекулациите и те ще са по скоро по посока на задкулисни игри, на лобистки интереси, на стратегии, свързани с предстоящите избори, отколкото свързани с някаква реална политика.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна