Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: "Енергийният октопод" около "Белене" започва да взима превес

Курумбашев: Ред е на Цветанов и Найденов, след това е Борисов
Снимка: БГНЕС
По темата "Белене" Трайчо Трайков се опитваше да направи процеса по-публичен. Той каза истинската цена на проекта – 10 млрд. евро. За мен тази оставка означава, че тъмните сили или "енергийният октопод" около "Белене" започва да взима превес и Трайков е станал неудобен. Това е мнението на съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров. В предаването "Преди всички" той добави: Съветвам Делян Добрев, ако той ще се хваща с тази работа, от началото на своя мандат да поиска от министър-председателя уверение какво става с "Белене". Иначе той ще "изгори" покрай тази тема и покрай нечистите интереси, които стоят зад нея. Въпреки че той в момента отговаря за енергетиката, съм убеден, че не е напълно наясно нито какви ангажименти е поело предишното правителство, а още по-малко е наясно в момента какви тайни разговори се водят лично между премиера и руската страна.

Нашата кауза е да спасим държавата от фалит, подчерта Димитров и обясни: Ако вземат да строят "Белене", ни чака съдбата на Гърция, тъй като 10 млрд. евро независимо как ще бъдат финансирани, ще бъдат плащани като цена на тока от всички нас и това ще натовари прекомерно много българската икономика с непосилни разходи.

В кадровата политика на ГЕРБ Димитров вижда жестока немощ.

Петър Курумбашев от Коалиция за България каза от своя страна: Безспорно е ред на министър-председателя. Може би преди него, редът е на Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. Те заслужават да си отидат не по-малко от Трайчо Трайков и Стефан Константинов. Положението с тези министри е зле, а след направените промени ще стане по-зле. Какво да кажем за премиер, който сменя четирима министри и положението става все по-лошо.

Той подчерта, че всички министри са отговорност на премиера Борисов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна