Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Горчева: Рюте постъпи малодушно в случая със сайта за оплаквания на Вилдерс

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Холандското правителството е нестабилно и затова отказва да вземе позиция относно сайта на Партията на свободата, на който се събират сигнали за оплаквания от емигранти от Централна и Източна Европа. Правителството се страхува, защото ако партията на Вилдерс оттегли подкрепата си за него, то може да падне. Това коментира в предаването "Събота 150" журналистът Даниела Горчева.

Това не е нещо, което се подкрепя от правителството в Холандия, но премиерът Рюте постъпи малодушно в този случай. Той наистина трябваше да каже ясно, че това е дискриминационна практика. Първо, това не е работа на една партия – да събира оплаквания за нарушители на обществения ред. Второ, сайтът не е за нарушители на обществения ред, а е специално за нарушители на обществения ред, които са от Средна и Източна Европа. Тук има едно насъскване срещу определени групи хора по народностен признак, което е дискриминационно. Вилдерс е хитрец и се движи по ръба, възползвайки се от свободата на словото. В много страни такъв сайт би бил разгледан като престъпен акт, защото той е дискриминационен, коментира тя.

Според нея в случая трябва да се наблегне не толкова върху образа на емиграцията, а върху неизбежността й. Емиграцията е съществувала винаги, просто в моменти на икономически и политически кризи се подновяват едни стари страхове в обществата и тези страхове много често умело са използвани от демагози като Херт Вилдерс, които не предлагат решение на съществуващите проблеми, изказа мнение журналистът.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени