Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осемдесет на сто от японците не искат атомни централи

Пострадалата от земетресение и цунами ядрена централа "Фукушима Дайичи"
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Осемдесет процента от японците искат постепенно да се намали зависимостта на държавата от атомната енергия и постепенно да се спре използването й. Това сочи проучване сред три хиляди жители на страната на изгряващото слънце, извършено от Японската асоциация за проучване на общественото мнение, която обединява японски вестници, радиа и телевизии.

След ядрения инцидент през март 2011 г. в централата "Фукушима Дайичи" голяма част от реакторите в страната са подложени на инспекции за безопасност и само два от общо 54 са действащи. Въпреки че през декември правителството обяви, че "Фукушима Дайичи" отново е в стабилно състояние, деветдесет и два процента от анкетираните се притесняват от нея.

Шестнадесет процента от участвалите в проучването все пак се противопоставят на отказа от атомна енергия. В същото време петдесет и три на сто са съгласни да бъдат рестартирани за кратък период нефункциониращите ядрени реактори, ако има недостиг на електричество.

Японският бизнес се опасява, че недостиг на електроенергия може да забави вече изпитващата затруднения икономика. Жителите на райони около ядрени централи обаче са против преждевременното пускане в експлоатация на спрените реактори. Някои от тях дори подават искове, за да спрат със съдебна заповед функционирането им.
По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна