Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дянков даде ултиматум на Валентин Захариев до петък да изплати дължимите заплати

Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Симеон Дянков е дал ултиматум на собственика на ГОРУБСО-Мадан Валентин Захариев до петък да изплати заплатите на работниците, осигуровките и задълженията към Националния осигурителен институт. Ако това не се случи, ще има пълна данъчна проверка на всички предприятия на бизнесмена. Сред тях е и Оловно-цинковия комбинат в Кърджали, който е с отнето от екоминистерството разрешително за работа. Служители от комбината също протестират поради забавени заплати.

 Симеон Дянков е отправил предупреждението на среща с Валентин Захариев в Министерството на финансите. На нея Захариев е запознал министъра с финансовото състояние на предприятията, а Дянков е определил срок до петък всички заплати и социални плащания да бъдат погасени. Захариев е дал обещание, че това ще бъде направено. Обещание за изплащане на заплати в ГОРУБСО - Мадан до петък Захариев даде и в интервю за БиТи Ви. По думите му той дължи заплати само за декември и януари. Захариев каза в телевизионното си интервю, че ГОРУБСО - Мадан има 34 милиона лева загуба,  ОЦК - Кърджали - 14 милиона. 

Миналата седмица стана ясно, че правителството е започнало процедура по отнемането на концесията на ГОРУБСО – Мадан. Това трябва да стане в едномесечен срок по договор. Подобно е искането на работещите в ГОРУБСО - Мадан. Номинираният за министър на икономиката Делян Добрев обаче предупреди, че отнемането на концесията може да остави без работа хората заради дългата процедура по търсене на нов инвеститор.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна