Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ГОРУБСО-Мадан" все още нямат нов мажоритарен собственик

Делян Добрев: Продължават преговорите с кандидатите за поемане на концесията на "ГОРУБСО-Мадан"
Снимка: БТА

Очакванията, че Горубсо-Мадан ще има нов собственик, не се оправдаха.
В последния момент кандидат-купувачът се е разколебал за сделката. Развитието на събитията предизвика гневната реакция на протестиращите миньори, които продължават да чакат парите си.  

Междъвременно стана ясно, че преговорите с кандидатите за поемане на концесията на "ГОРУБСО-Мадан" продължават. Това обяви министърът на икономиката Делян Добрев. Той свика извънредна пресконференция, за да обяви резултатите от преговорите, но се оказа, че все още не е постигната договореност.

Лидерът на КТ "Подкрепа" в дружеството Мехмед Бодуров обясни, че сделката с кандидат-концесионерите Първа инвестиционна банка, фирма на "Химимпорт" и собственика на "Минстрой" се е провалила, защото те не знаели какво е истинското финансово състояние на Горубсо. Миньорите ще блокират пътища и ще затворят магазините, ако до края на деня не получат заплати, предупреди Бодуров. 

Крайно разочаровани са миньорите заради така развилата се ситуация. До снощи те бяха обнадеждени, че борбата, която са водили дни наред ще се развие благоприятно за тях. Миньорите имат подкрепата и разбирането на гражданите на община Мадан и целия регион за бъдещите си действия. Изключително тежка е ситуацията в Мадан заради проблемите на ГОРУБСО.

В предаването "Преди всички" Бодуров обясни, че сделката е провалена, защото са установени нови задължения:

Самите инвеститори и купувачите на акциите на г-н Захариев не са знаели истинското състояние. Очакваме до следобеда парите да бъдат в нашите банкови сметки. В противен случай ще блокираме пътищата.

Миньорите са изпратили декларация до министър-председателя и до вицепремиера Симеон Дянков, в която молят спешно да нареди изплащане на заплатите от месец май 2011 до месец февруари 2012 включително, допълни той. В декларацията миньорите казват, че нямат вина за това, че няма сделка и молят за незабавната намеса на Бойко Борисов. Те нямат никакъв избор и ще прибегнат до блокиране на пътища, което ще доведе до затваряне на магазини. Миньорите ще изпратят и уведомително писмо до кмета на община Мадан Фахри Молай Сенов за предстоящите протестни действия, които най-вероятно ще започнат от понеделник.

Все още няма нов мажоритарен собственик на мини "Горбусо"-Мадан, съобщи пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Той поясни, че късно през нощта, непосредствено преди сключване на сделката, кандидат-купувачът, с когото се водят преговори, се е разколебал, тъй като се оказало, че предприятието има още 12 милиона евро задължения, освен известните засега.

Николай Вълканов, собственик на "Минстрой" и на "Горбусо"-Златоград, Първа инвестиционна банка и дружество от групата "Химимпорт", са участници в преговорите, съобщи министър Добрев. Преговорите продължават и целта е да се осигури финансов ресурс, с който по най-бърз начин да се изплатят заплатите на работниците. От евентуалния купувач се очаква да осигури тези средства, дори и преди сключването на сделката, какъвто вариант, според министър Делян Добрев, има. Той смята, че изплащане на заплатите може да започне още в началото на следващата седмица.

Икономическият министър добави, че има и вариант за намеса на държавата в краен случай. Ако сделката не се случи в рамките на едномесечното предизвестние за отнемане на концесията, което тече, после процедурата ще се проточи и това няма да е в полза на работниците. Най-добрата развръзка в този случай е сделка между продавача и който и да е от купувачите, за да може "Горубсо"- Мадан да възстанови работата си, коментира министър Добрев.

По публикацията работи: Радостина Чернокова - кор. на БНР в Смолян
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна