Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Долезал: Обявяването на "Набуко" за национален обект ще ускори реализирането му

Правителството обяви газопровода "Набуко" в отсечката, която ще бъде изградена на територията на България, за национален обект. По този начин ще се облекчат административните процедури по получаването на разрешение за строеж, отчуждаването на имоти и самото строителство на газопровода.

Това решение ще ускори реализирането на проекта, коментира за "Хоризонт" Кристиян Долезал, завеждащ "Връзки с обществеността" на консорциума "Набуко":

За нас това е важно, дори повратно решение, с което ще се подкрепи и ускори внедряването на проекта. То подсилва обществените и стратегически ползи за бъдещия газопровод. С това решение България става водач на южната част на "Набуко".

Долезал обори и твърдението, че Русия е изкупила цялото налично количество газ от находището "Шах Дениз" в Азербайджан, откъдето трябва да тръгне газопороводът.

Тази информация не е точна. Количествата не са продадени засега. За тях се водят преговори. Можем да очакваме значителни количества от Каспийския регион. Поне между 16 и 20 милиарда кубически метра от Азербайджан могат да бъдат продавани на европейския и на турския пазар. От Ирак можем да очакваме около 10 милиарда кубически метра газ годишно, така че ще има достатъчно синьо гориво за южния коридор, увери Кристиян Долезал.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Ангелина Пискова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени