Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Хурмузова: Децата се лекуват в чужбина само ако е невъзможно в България

Снимка: Архив

Чаканото осем месеца отпадане на лимита на средства за лечение на деца вчера най-после се случи. МС одобри предложението на здравния министър Десислава Атанасова лимитът да падне, но след възражение на финансовия министър Симеон Дянков отказа да отпусне допълнителните 5 млн. лв. за бюджета на Център "Фонд за лечение на деца". Коментарите на премиера и вицепремиера около това решение обаче взривиха онлайн медиите и провокираха остри реакции от неправителствения сектор.

Оставаме с горчив вкус от коментарите, по време на заседанието на МС, пише в обръщение на сайта на гражданска инициатива "Спаси, дари на...".

Десислава Хурмузова от инициативата обясни пред "Хоризонт", че децата се лекуват в чужбина само и единствено, когато това е невъзможно в България. Уточнението се налага заради вчерашен коментар на премиера.

Според публикуваната на сайта на МС стенограма, вчера Бойко Борисов е казал: Всеки иначе би казал - да бе, при положение че мога да отида във Франция или Германия, защо да не отида, като има кой да ми плати 300-400 хиляди лева. Знаете, че българите са чуждопоклонници в това отношение. Винаги ще кажат, че навън е по-добре.

Хурмузова подчерта още, че като член на Обществения съвет на Център "Фонд за лечение на деца" не знае някое дете да е получило съфинансиране за лечението си от повече от една държавна институция.

Вчера финансовият министър Симеон Дянков заяви: Всъщност максималният лимит в момента не е 180 хиляди лева, той е 360 хиляди лева, защото един пациент може да получи 180 хиляди лева от Здравната каса и също да получи 180 хиляди лева от Министерство на здравеопазването. Моите експерти са направили такива справки и се оказва, че в няколко случая всъщност пациентите са получавали до 360 хиляди лева.

През 2011 г. ЦФЛД е финансирал лечението на 387 деца за около 9 млн. лв, а от началото на 2012 - 172 деца са се лекували за близо 4 млн. лв. За осемте месеца действие на ограничението от 180 хил. лв. на дете бяха спестени 105 хил. лв. и едно бебе почина, докато чакаше събирането на недостигащите средства за чернодробната си трансплантация.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна