Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Митев: Ако общината осигури терен, ще се намерят инвеститори за нов Студентски град

Паник бутон трябва да свързва портиера с полицията
Снимка: БГНЕС
Не трябва да има купони в общежитията. Общежитията са място на покой и учение. За този ред трябва да има етажни отговорници, а те да отговарят пред човека, който отговаря за общежитието. Санкцията за провинение трябва да бъде отстраняване от общежитието. Това заяви в предаването "Преди всички" проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет и председател на Съвета на ректорите.

Той обясни и идеята за вечерен час: Става дума не за това от 22 до 6 часа да се затворят вратите на общежитията и никой да не влиза, а за това, че в 22 ч. наистина да се заключат вратите и когато се връща студент, който е бил на работа или на друго място, вратата да бъде отворена от портиера, той да бъде проверен, че наистина е студент от общежитието, че с него няма външни лица и че все пак е в нормално състояние, а не в пияно състояние – тогава няма да бъде пускан. Ако портиерът е заспал, когато студенти се прибират след 22 часа, той ще бъде уволнен. Разсъждавайки върху този проблем, мисля, че той може да бъде осъществен единствено ако има паник бутон, който да свързва портиера с полицейското управление.

Проф. Митев постави като проблем – дали ако общежитията в Студентски град получат статут на жилищни сгради, ще се увеличи такса смет за тях. Според него такова развитие на нещата ще доведе до сериозни проблеми.

Кметът на Район "Студентски" Димитър Дилчев обаче обясни, че точно тълкуването на тези сгради като нежилищни е вдигнало данъците на общежитията от 1,6 на 10 промила. Според него връщането на общежитията като жилищни сгради ще свали данъка на 1,6 промила. Тази промяна обаче единствено ще намали тежестта на такса смет, но няма да спомогне за решаване на проблема с нощните заведения, подчерта той.

Трябва да се покаже ясна воля от страна на държава, община и висши учебни заведения, че на тяхна територия да не се отдава под наем за заведения. Трябва да се покаже воля, че държавата не може и не трябва да участва в такъв процес. Оттам нататък всякакви опити за контрол върху частните обекти мисля, че ще доведе до много неприятни прецеденти. На този етап аз не виждам начин за законова промяна или за промяна на наредба на Столична община, която да касае само Студентски град, коментира Дилчев.

Според проф. Митев, решението на проблема с нощните заведения е да се построи Студентски град на друго място: Ако общината осигури терен, аз съм абсолютно сигурен, че ще се намерят инвеститори, които да построят тези блокове на друго място. За инвеститорите ще е изключително изгодно, защото тези блокове ще са населени целогодишно. Те ще си избият парите максимум за 2 години.

Главният архитект на София Петър Диков също смята, че строежът на нови общежития съвпада с бизнес интереса на частните инвеститори. Но тук не става дума за място, където студентите ще живеят и ще се обучават, а става дума за изграждане на нов комплекс основно от общежития. Това е напълно възможно, смята той.

Архитект Диков изказа мнение: Когато влезе в сила устройственият план на Студентски град, ще ни предпази от продължаване на навлизането на обекти, които не са характерни за обучението и обитаването на студентите в територията на общежитията. Освен това, ще изчисти някои от построените обекти. Трето – ще даде възможност на държавата и висшите училища да управляват и организират собствеността си, както те преценят.

Димитър Дилчев обаче е категоричен, че обособяването на Студентски град като самостоятелна административна единица е абсурдно и невъзможно.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени