Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До един месец ОЦК-Кърджали ще има нов инвеститор

Снимка: БГНЕС

До един месец се очаква да завършат преговорите с банките-кредитори на Оловно-цинковия комбинат и в завода да влезе нов инвеститор. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на среща с металурзите в Кърджали. Днес работниците започнаха да теглят заплатите си, след като в банковите им сметки бяха преведени 500 000 лева, което е средно по една заплата и половина. С парите те ще могат да посрещнат Великден и да покрият част от дълговете си. За да бъдат преведени заплатите, премиерът е провел ултимативен разговор с банките-кредитори. Те са били категорични, че пари за металурзите не трябва да бъдат давани.

Ултимативно казах на банките, че днес заплата-заплата и половина трябва да изплатят. Това беше много тежък разговор. Сигурен съм, че ако не се бяхме намесили, нито в Мадан, нито тук щеше да има заплати. Имайте предвид, че днешните ви заплати са без никакви гаранции от страна на Захариев към банките. Просто банките казаха – окей, заради вас се задължаваме където са 300, там са 300 и пестотин хиляди, разказа на металурзите Бойко Борисов.

До месец се очаква заводът да има нов мениджмънт, съобщи още премиерът. Той обяснил на директори на банките, дошли за преговорите от Париж и Женева, че Кърджали и комбинатът са важни.

То е стратегическо предпирятие, най-вече защото регионът е смесен и просто трябва да се работи. Иначе за тези големи банки е по-лесно да отпишат дълговете и да приключат въпроса със завода. Надявам се, че банкерите ме разбраха. Дадохме си срок от един месец, през който да сменим мениджмънта, уточи Борисов.

Преговорите с банките ще продължат след празниците, съобщи вицепремиерът Симеон Дянков. Разговаря се за нов план за развитие на комбината с модерни машини и друг инвеститор.

Сумата покрива, която бе преведена на работниците в комбината, покрива близо две пълни заплати за всеки работник. С тези заплати металурзите ще могат да посрещнат Великденските празници, коментираха от синдикатите.

Категорично няма да бъдат спирани съоръженията и ще се чакат новия инвеститор, каза Николай Николов от Стачния комитет в комбината:

Поддържаме съоръженията и това е хубаво, защото хората се бяха отчаяли и искаха да спрат всичко. Искаме инвеститор, искаме да работим.

Неразплатени остават още около 900 хиляди лева. Работниците ще продължат да настояват за изплащане на всички дължими суми.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна