Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архимандрит Методий: Отношенията между Хилендар и Зограф са отлични

Снимка: Николай Кръстев

За Хилендарския манастир в Света гора, българският манастир "Свети Георги Зограф" е най-близкият в духовно отношение. Това заяви игуменът на Хилендарската света обител в Атон архимандрит Методий. Той припомни, че манастирското братство на Зограф е дарило 20 хиляди евро за справяне с щетите от пожара в Хилендар преди осем години.

Отношенията между Хилендар и Зограф трябва да бъдат пример за отношенията между българския и сръбския народи, категоричен бе игуменът на намиращия се в Света гора Хилендарски манастир. Двата славянски манастира в Света гора се подкрепят взаимно в църковната управа на Атон в Карея, каза той и добави:

Ето, аз съм вече 18 години в Хилендар и мога да кажа, че отношенията ни са отлични и с тях сме като едно братство и общност. Винаги уважаваме своите празници и светиите, които ни свързват.

Архимандрит Методий съобщи още, че в килията на Свети Паисий е настанен сръбски духовник след пожара в Хиландарския манастир през зимата на 2004 година. Управата на манастира е възстановила със собствени средства храма "Покров на Света Богородица", в който се е черкувал Свети Паисий, докато е работил върху "История Славянобългарская".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Николай Кръстев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна