Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областни управители: Югоизточният район е подценен

Снимка: Венелина Попова

Областните управители на областите Бургас, Стара Загора, Сливен и Ямбол смятат, Югоизточният район е подценен с около 20 процента по отношение на формирането на националния доход и на икономическата му тежест в страната.

На заседание на Регионалния съвет за развитие на района, проведен в Стара Загора под ръководството на областния управител Неделко Недялков, участниците поискаха МС да промени методиката за статистически анализ на икономическите резултати на районите.

Системата трябва да отчита изпълнението на икономическите резултати там, където се извършват дейностите, а не където са централните офиси на фирмите. В Югоизточния район се произвеждат 60 процента от електроенергията на страната и 70 процента от селскостопанската продукция, 60 процента са и доходите от туризма. Но тъй националният доход се сформира и от услуги и банкови трансфери, а офисите на банките и телекомуникационните компании са в столицата, това ощетява останалите райони в сравнение с Югозападния, коментираха областните управители.

Ако тази методика се промени, Югоизточният район ще бъде на първо, а не на второ място в страната, това ще промени и потоците от европейски средства към общините.

Като ключови проблеми на Югоизточния район областните управители посочиха екологията, туризма и националната инфраструктура-по точно довършването на автомагистрала „Тракия”, отварянето на Върбишкия проход и изграждането на тунела под връх Шипка.

За Старозагорска област приоритетни проекти са Регионалното депо за твърди битови отпадъци, транспортната инфраструктура на община Стара Загора и тунела под Шипка.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор на БНР в Стара Загора

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна