Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златанова: Данъчната хармонизация в ЕС не означава еднакви данъчни ставки

Снимка: БГНЕС

Окончателният размер на еврофондовете, който ще получи България от бюджетната рамка за 2013-2020 година, ще стане ясен след съгласието на всички страни-членки за общия пакет от средства. Това каза за предаването "Събота 150" ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Зинаида Златанова.

Преговорите в момента са в много активна фаза между държавите-членки. Надяваме се, че на Европейския съвет, който предстои през юли, ще има в голяма степен някакво политическо съгласие между държавните и правителствени ръководители, което ще позволи до края на годината да се финализират всички пакети, дори и законодателството, което ще позволи от края на следващата година да се прилага активно и ефективно в държавите-членки, коментира тя.

Данъчната хармонизация в Европейския съюз не означава еднакви данъчни ставки, подчерта Златанова и обясни: Става въпрос за уеднаквяване на данъчната основа, как тя се формира – това на първо място. На второ място, става въпрос за опционален режим, който се прилага, ако фирмите пожелаят. Така че далече сме от това, което се тиражира доста активно напоследък, че Европа ще налага общи данъци. Няма такова нещо. Европа не си присвоява фискални правомощия и фискална власт. Фискалните отношения си остават изрични правомощия на държавите-членки.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна