Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОЦК-Кърджали няма да бъде обявен в несъстоятелност

Снимка: БГНЕС
Оловно-цинковият комбинат в Кърджали няма да бъде обявяван в несъстоятелност. Ще се търси решение, спреният от четири месеца завод, отново да заработи и да изпълнява инвестиционната си програма за изграждане на нови мощности.

Банките-кредитори се отказаха да искат от собственика Валентин Захариев да обяви завода във фалит. Той трябваше да направи това след 21 април заради невъзможност да върне взетите заеми. Банките са постигнали договореност да не търсят съдебни претенции, а заедно да намерят изход от кризата в комбината. За това тяхно решение е било съобщено днес на първото от 50 дни насам производствено заседание на изпълнителния директор Славея Стоянова и синдикатите. В момента се проверява състоянието на съоръженията в завода и необходимите ремонти за подновяване на работата им. Това означава, че има вероятност производството да бъде възстановено и металурзите да се върнат на работа. Сега повечето от тях използват платения си годишен отпуск.

В очакване на новини за бъдещето на комбината работниците няма да предприемат нови протести още една седмица. Утре в Кърджали пристигат представители на полския консорциум "Силезия", чието предложение е да наемат завода за три години и да изкупуват до 5000 тона цинк месечно, а в четвъртък се очаква експерти на френската банка БНП Париба, която е кредитор на завода.

Междувременно стана ясно, че от днес нова фирма ще охранява ОЦК. Назначени са 42-ма пазачи.
По публикацията работи: Валя Апостолова - кор. на БНР в Кърджали
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна