Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма признаци, че участието на унгарския акционер в "Набуко" се прекратява

Снимка: Архив

Унгарският акционер в проекта "Набуко" е филиал на компанията "Мол" и досега нямаме индикации, че това ще се промени. Това се казва в изявление на консорциума "Набуко", базиран във Виена, по повод обявеното решение на Унгария да се откаже от участието си в проекта, изпратено до "Хоризонт".

Споразумение в подкрепа на "Набуко" е подписано през миналата година от всички страни, през които ще преминава газопроводът, което финализира законовата му рамка. Унгария е издала три от общо 4-те необходими разрешителни във връзка с опазване на околната среда. Наскоро "Набуко" получи статут на национален обект в България и Турция, така че проектирането на южния коридор е финализирано 80%, се казва в изявлението.

От консорциума добавят, че германската компания "Байернгаз" в момента преговаря с "Набуко", за да стане 7-ми акционер в него. 

Вчера премиерът на Унгария Виктор Орбан обяви, че унгарската компания "Мол" се отказва от проекта за газопровода "Набуко".

От унгарската енергийна компания посочват, че има много неопределеност около проекта, а стойността на газопровода, който трябва да доставя синьо гориво в Европа от Каспийския регион, непрекъснато се увеличава.

Орбан заяви, че Русия проявява все по-голяма активност за реализацията на проекта "Южен поток", който трябва да минава през Унгария.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени