Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма таван на парите, които ще отпуска държавата за саниране

Снимка: БГНЕС

Дойде времето да се погрижим за домовете си и да плащаме по – малко. Ние сме единствените в Европа с толкова голям процент безвъзмездно финансиране, каза в предаването "Неделя 150" Лиляна Павлова , министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя заяви, че нямаме лимит какви дейности ще бъдат направени.

Нямаме ограничения. Няма таван на средствата, които ще даваме на едно домакинство за саниране. Апелирам към всяка жилищна сграда за технически паспорт. Ние подаряваме технически паспорт безплатно на всяка една сграда, която тръгва по проекта за саниране. Дори и да не искат да се санират, ние пак ще подарим технически паспорт, съобщи министър Павлова.

В предаването "Неделя 150" министър Павлова заяви, че няма статистика, която да показва, че след 10 години два и половина милиона души ще трябва да напуснат панелните си жилища, защото те ще станат негодни за живеене. Лиляна Павлова припомни, че до 1 юли етажната собственост трябва да вземе решение за санирането. 60% от сградата трябва да се използва за жилищни нужди. Даваме 50% от всички средства нужни за санирането, обясни Лиляна Павлова. Тя посочи още, че общините имат готовност да издадат наредба, с която да освободят от данъци от 3 да 10 години санираните сгради.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна