Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Минималната заплата ще се увеличава и през следващите години

Снимка: БГНЕС

От днес минималната работна заплата се увеличава с 20 лева и става 290 лева.

Социалният министър Тотю Младенов потвърди пред националната конференция на КНСБ "Справедливо и достойно заплащане на труда", че минималната заплата ще се увеличава и през следващите години.

От синдиката обаче предупредиха, че разходите за труд у нас са на критично ниско ниво. Увеличението на доходите ще е приоритет за КНСБ през следващите 5 години, обеща президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той отбеляза, че освен размера на заплатата, е важно тя да се получава и навреме:

Всички работещи навреме, а не през стачки и протести или пък през личната намеса на министър-председателя – нещо, за което за пореден път казваме, че му благодарим, но това не е нормално.

Социалният министър Тотю Младенов отбеляза първомайски, че минималната заплата само за 8 месеца е увеличена с 21%. Той обеща нови стъпки в тази посока:

Това, което сме заложили в програмния период до 2015 година, е всяка година да се увеличава минималната работна заплата. През 2011 година производителността на труда се увеличи с 6,2%. Аз се надявам и през следващите години ръстът на производителността на труда да се увеличава и това ще даде възможност за още по-бързо увеличаване на минималното заплащане на труд. Голяма част от браншовите колективни трудови договори са вързани с минималната работна заплата за страната, но това влияе на доходите и на останалите работници и служители.

37% като дял от брутния вътрешен продукт са разходите за труд у нас, при средно 50% в Европейския съюз. Кризата допълнително оказва натиск да се режат доходи, за да се запазва конкурентоспособност и работни места. Тенденцията обаче не може да продължава безкрай, предупреди Пламен Димитров и добави: 

Минимизирането на разходите не може да бъде един постоянен процес и самоцел за работодателя, защото при стойности под една критична точка, работникът няма да може да възпроизвежда работната си сила. Нещо повече – трудът става неатрактивен. Нетният размер на минималната работна заплата за страната, с изключение на периода 2006 – 2008 г., остава трайно около и под официалната линия на бедност, което е предпоставка за поддържането на постоянен контингент работещи-бедни.

Анализи за заплащането в отделните сектори у нас показва, че най-високи разходи за заплати на персонал бизнесът има в секторите хотелиерство, ресторантьорство и добивна промишленост – 21%. Тревожно остават и данните за направените през 2010 г. разходи за обучение на персонала. За всички наети в ресторантьорството са похарчени по 60 стотинки, малко повече в търговията и ремонтните дейности.

Министър Младенов използва синдикалната трибуна и поздрави хората на наемния труд: И най-вече на тези над 3 млн. български работници и служители, които произвеждат брутния вътрешен продукт на нашата страна. Искам да им пожелая да са живи и здрави, много упоритост и заедно чрез синдикатите и контролните органи на държавата да направим всичко възможно българските работници и служители да полагат един достоен труд.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна