Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина Спасова: Изборите в Сирия ще бъдат фалшив опит да се демонстрира демократизиране

Снимка: ЕПА / БГНЕС

На тези избори в Сирия като че ли никой не гледа сериозно. Никой нищо не очаква. Дори "Ал Джазира" не коментира темата. Нищо не се споменава. Официалните реакции също са много малко. САЩ нарекоха изборите смешни и със сигурност ще бъдат манипулирани, според официалната позиция на Вашингтон, тъй като, според тях, са в условията на натиск. Наскоро британски правителствен доклад определи режима на Башар Асад като обречен и те не очакват нещо съществено от управляващите в момента Сирия. Единствено в Москва може би смятат, че тези избори са стъпка към мира. Това каза арабистът и журналист Нина Спасова в предаването "Събота 150".

Хората в Сирия, които ще отидат да гласуват ще го направят само от страх да не бъде отчетено това, че не са участвали в изборите. Изненадващо е, че в последните няколко седмици се появиха нови движения, политически партии, разлепиха се в Дамаск предизборни плакати, но те са без политическа история, не се знаят идеите им, целта им, така че със сигурност тези избори ще бъдат фалшив опит да се демонстрира някакво демократизиране и създаване на нормален процес, обясни Спасова.

Като че ли първата стъпка трябва да дойде от управляващите в Дамаск и като че ли няма друга стъпка освен Башар Асад да се оттегли. Много е важна позицията и на богатите арабски държави. Всички те са против Башар Асад и искат той да се оттегли и това, че на този етап ги въздържа една военна намеса са само покровителите на режима на Асад – Иран и Русия, коментира тя.

Според Спасова има по-голяма вероятност да се стигне до въоръжена намеса в Сирия, за да се нормализира политическия живот в страната, отколкото да се постигне мирно решение на проблема:

За съжаление все по-малко вариантът за мирно решение е все по-малък процент от възможностите. По-големият процент е за една въоръжена намеса, за ескалиране на въоръжения конфликт, гражданската война, която да предизвика чуждестранна намеса. Но наистина като че ли е невъзможно продължаването на нормалното развитие и политически нормален живот на Сирия със сегашното управление на страната.

Спасова коментира и президентската кампания в Египет. Според нея президентът на страната ще бъде избран на втори тур на изборите.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна