Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 30 събития са включени в програмата на Фестивала "Улица Отец Паисий" в Пловдив

Повече от 30 събития са включени в програмата на Фестивала "Улица Отец Паисий" в Пловдив. Организатори на провеждащия се за трета поредна година уличен форум са Община Пловдив и Фондация "Отворени изкуства" .

Текстът разглеждан в различните видове изкуства и проектиран в много обществени прояви ще бъде разположен по цялата улица "Отец Паисий".

В единият й край, където е литературната градина, посетителите ще бъдат посрещани от представителите на 4 издателства и гостуващите им поети и писатели, а в другия ще им бъде представен проекта "Контекст", видян от автора му като истински кон, носещ препаска с надпис "Текст". На фестивала е поканена и Комисията по досиетата. Доносът и досието ще бъдат интерпретирани като текст между фикцията и реалността.

Друга експозиция е събрала истински писмени шедьоври, открити на места, където се изхвърлят отпадъци. Според организаторите традиционният конкурс за дебютен проект на млад автор тази година е родил нов жанр - краткия поетичен видеофилм. Най-добре са се представили студентите от НАТФИЗ с лентата "Улична поезия". "Рекламата като текст", "Думи на вятъра", "Къде са ни буквите" - това са само част от заглавията на многото други проекти, които ще бъдат реализирани като лекции, концерти, кулинарни демонстрации, уроци по арменски език, театър и танцови спектакли и които ще изпълнят със съдържание улица "Отец Паисий". Към фестивала са привлечени и новите й обитатели - отваряща врати днес антикварна книжарница и магазин, който ще провокира прекрачилите прага му с "Врата за споделени мисли и желания".

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени