Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско участие в Седмицата на критиката на фестивала в Кан

Снимка: БГНЕС

Довечера в Кан е официалното откриване на най-авторитетния кинофорум. Кинокрититичката Боряна Матеева открои по-интересните заглавия и тенденции в световното авторско кино.

Тя характеризира българското участие във фестивала в конкурсните програми като много скромно, но много достойно. Поредна година имаме присъствие в Седмицата на критиката. Това не е официалната селекция, но това е едно място, което се наблюдава внимателно от световната кинообщественост.

В Седмицата на критиката се правят големите открития на имената в авторското кино, обясни събеседничката. Тя припомни, че миналата година участвахме в седмицата с филма "Аве". Тази година участваме с българско-немско-хърватския филм "Последната линейка на София", документален филм, който ще се състезава за награда с група игрални филми. Негов автор - режисьор, сценарист и оператор, е младият Илиян Метев, едно момче, което направи впечатление преди няколко години на фестивала София филм фест и на Златния ритон със своя документален дебют.

Чуйте цялото интервю с Боряна Матеева в звуковия файл

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна