Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурор Пачев за случая "Галеви": Правят се заключения от изключението

Снимка: БГНЕС

Прокурор Пламен Пачев от ВКС подчерта в "Преди всички", че по делото на т.нар. "Братя Галеви" са осъдени не само те, има още трима. С тях не е имало проблем – съдебна охрана ги намира и изпълнява процедурите.

Пачев описа подробно процедурата от произнасянето на присъдата до влизането на лицето в затвора. В НПК в чл. 415 са уредени основните правила. Формалността е основен световен принцип, начин за охрана и гаранция на производството. В тази част се разминава юридическото с житейското. След влизането на присъдата в сила заедно с мотивите като писмен документ се изпраща за привеждане и изпълнение. Процедурата е максимум до седем дни. Принципът е, че лицата изтърпяват наказание в най-близкото място за лишаване от свобода според тяхното местоживеене. 

Укриването от влязла в сила присъда може да се вземе предвид в бъдеще. Един от критериите е лицето с поведението си по време на изтърпяване на присъдата на покаже осъзнаване. Това, че тях ги няма, не може да бъде причина за ново дело срещу тях за укриване. Те не са избягали затворници, защото още не са затворници.

9865 присъди са влезли в сила у нас през 2011 година. Това са присъди лишаване от свобода - в затвори и затворнически общежития. Само 5 процента от лицата са били с мярка лишаване от свобода. Не са изпълнени по-малко от 4 процента. В случая излиза, че от изключението правим заключения. Те са осъдени като всеки гражданин, имат влязла в сила присъда. Имаме най-малкия процент оправдателни присъди.

Цялото интервю на Силвия Великова с Пламен Пачев чуйте в звуковия файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна