Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите: 5 милиона лева трябват за спасяването на ОЦК - Кърджали

Снимка: БГНЕС

Максимум 5 милиона лева от банката кредитор са необходими за спасяване на ОЦК - Кърджали чрез изпълнението на инвестиционната програма в дружеството, смятат от синдикалната федерация "Металици" . Те не са против полската фирма "Силезия", но настояват за преговори със стратегически инвеститор с интерес към производството на предприятието. 

Според синдикатите е пропуснат моментът да се разреши проблемът с ОЦК още при сключването на сделката за Горубсо-Мадан, коментира председателят на синдикалната федерация Васил Яначков

В платените пари за "Горубсо-Мадан" се осигури възможност предприятието да преведе 4 милиона и 300 000 лева на ОЦК. Веднага след това банката се възползва от правото си за предварителна изискуемост на вземанията и бяха прибрани тези 4 милиона и 300 000, каза Яначков.

Синдикалната федерация все още вижда решението на проблема ОЦК точно в това - четири, максимум до пет милиона лева да бъдат отпуснати от банката кредитор като кредит на комбината. Така, смята Яначков, ще се платят всички задължения и осигуровки към работниците, заводът ще заработи нормално и това ще осигури една нормална обстановка за водене на преговори по всички други въпроси.

Синдикатът и работниците от ОЦК са категорично против твърденията, че предприятието може да бъде обявено в несъстоятелност с ясните аргументи, че към такава процедура се преминава, когато дългът надхвърля стойността на дълготрайните материални активи. В момента дългът е 190 милиона лева, а дълготрайните активи - 235 милиона лева.

Работниците от ОЦК Кърджали и синдикатите настояват да се търси стратегически инвеститор, който да проявява реален интерес към производството на предприятието. Преди това то трябва задължително бъде оздравено.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна