Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за проф. Влади Симеонов


На 23 май се навършват 100 години от рождението на големия български диригент проф. Влади Симеонов - музикант с огромни заслуги към нашата култура. Той остава в историята като основател на няколко професионални състава, сред които и Симфоничният оркестър на БНР, но оркестърът, който му донася световна слава, е Филхармония "Пионер", която Влади Симеонов създава през 1952 година към тогавашния Дворец на пионерите. А името дават италианци, които определят оркестъра от деца-музиканти като уникално явление. Световнопризнатият американски диригент Ленард Бърнстейн, който провежда репетиция с Филхармония "Пионер" в Ню Йорк, възкликва: Това не е пионерски оркестър, това е връх на цивилизацията!

От 1951 година проф. Влади Симеонов води клас по дирижиране в Музикалната академия. Възпитаници на неговата школа са големи имена в българската музика като Васил Казанджиев, Росица Баталова, Михаил Ангелов, Емил Чакъров, Емил Табаков и мн. др.

Чуйте още за кариерата на проф. Влади Симеонов от Красимира Йорданова, която ни предлага и разказ на маестрото, съхранен в Златния фонд на БНР.

 

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени