Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Станишев: България има крещяща нужда от инвестиции

Снимка: БГНЕС

Трябват конкретни мерки за икономически растеж и инвестиции в Европа и в България, защото в ЕС вече 3 години се провежда чисто дясна политика, която се свежда само до затягане на коланите, но тази политика докарва Европа до задънена улица, каза в предаването "Неделя 150" Сергей Станишев, лидер на БСП и президент на ПЕС.

Една от важните политически мерки е кампанията срещу младежката безработица, защото тя се превръща в тотален бич за всички страни. В Европейския социален фонд има над 20 млрд. евро недоговорени до 2013 г. във финансовата рамка. Ние предлагаме 10 млрд. евро спешно да бъдат заделени и насочени към програмите за младежка заетост, каза Станишев.

По повод избирането на Симеон Дянков като председател на Надзорния съвет на Европейската банка за възстановяване и развитие, Станишев каза, че този пост трябва да се използва за инвестиции, защото в момента България има крещяща нужда от инвестиции. Миналата година инвестициите са 5 пъти по–малко, отколкото през 2008 г., допълни Станишев.

В предаването "Неделя 150" лидерът на БСП определи като грешно решението на ГЕРБ за закриване на Министерството на извънредните ситуации, тъй като в момента целият ресурс на Гражданска защита за превенция е в един общ кюп на МВР. Има реално разнебитване на системата за бедствия и аварии, заяви Сергей Станишев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна